Neuralink Tarafından İnsan Beynine Yerleştirilen Çip Tam Olarak Ne İşe Yarar? Elon Musk Felakete Neden Olabilir!
“Dün ilk kez bir insanla tanıştım Neuralink implantı sıkışmış ve (o kişi) iyileşiyor. “İlk sonuçlar ümit verici nöron aktivasyonunun tespitini gösteriyor.” Açıklamanın ardından hastanın adı verilmese de çipin nasıl çalıştığı ve amacının ne olduğuna dair bilgiler yer alıyor.
İnsan hayatını kökten değiştirecek yeniliklerden biri Neuralink Hakkında Bilgileri okurken Elon Musk yine yapacak diyeceksiniz. O halde Neuralink nedir, ne için kullanılır gibi en çok merak edilen konulara açıklık getirelim.
Neuralink ve beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi nedir?
Elon Musk’un vizyonu insan zekasını yapay zekayla birleştirmek, İnsanlığın geleceğini şekillendirmek.Bu doğrultuda hareket ederek kurduğu Neuralink, doğrudan insan beyni ile bilgisayarları birleştirmeyi hedefleyen bir yapıdır.
Neuralink’in ana hedefiBaşta felç olmak üzere motor fonksiyon bozuklukları olan insanlara yardım etmek ve onlara daha bağımsız bir yaşam sunmak. Parkinson hastalığı, AlzheimerNörolojik rahatsızlıkların ve diğer nörolojik bozuklukların tedavisinde kullanılması amaçlanan çip, beyindeki elektriksel aktiviteyi okuyarak bu bilgiyi dijital sinyallere dönüştürüyor ve böylece kullanıcının bilgisayarları veya diğer elektronik cihazları fikirleriyle kontrol etmesini sağlıyor.
Neuralink nasıl çalışır?
“Nasıl oluyor da insan beynine küçük çipler yerleştiriyorlar?” Düşünenler varsa sorularını cevaplayalım. Elon Musk’ın Çipe “Telepati” adını verdiKozmetik olarak görünmez ve gittiğiniz her yerde bir bilgisayardan veya taşınabilir cihazdan kontrole izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Çip, insan vücudunun dayanabileceğinden daha güçlü fizyolojik koşullara karşı dayanıklı ve biyouyumlu korumaya sahip. Hava geçirmez değildir. Dışarıdan kablosuz olarak şarj edilebilen ve küçük bir pil ile çalışan telepati; Gelişmiş, özel ve düşük güçlü bir çip.
Cihaz sınır sinyallerini işler ve kablosuz olarakVeri akışını eylem ve niyetlere dönüştürerek Neuralink uygulamasına aktarır.
Son derece esnek, ultra ince – bir saç telinden bile daha ince – 64 iplik ve 1024 elektrot Sinirsel aktivite onun aracılığıyla kaydedilir. Bu hassasiyetin amaçlarından biri de kurulum işlemi sırasında ve sonrasında oluşacak hasarları en aza indirmektir.
Neuralink çipi nasıl kurulur?
Elbette bu kadar hassas bir şeyin insan cerrahlar tarafından yerleştirilmesi mümkün değil. Bunun nedeni de implant dişlerinin çok ince olmasıdır. bir cerrahi robot kullanılıyor. Robot, iplikleri tam olarak olması gereken yere yerleştirir.
Robot, sahip olduğu 5 kamera sisteminin optikleri ve sensörleri ile hareket etmektedir. insan saçından daha inceİğnesini kullanarak iplikleri yakalıyor, yerleştiriyor ve serbest bırakıyor.
Neuralink ile amaçlanan faydalar nelerdir? İnsan hayatına etkisi ne olacak?
En belirgin faydalardan biri felçli hastaların veya sınırlı motor fonksiyonları olan kişiler durumun iyileştirilmesi. Neuralink, beyin sinyallerini doğrudan dijital komutlara dönüştürebildiği için felçli kişilerin yeniden hareket etmesine veya hareket kabiliyetinin bir kısmını yeniden kazanmasına yardımcı olabilir.
Neuralink; Parkinson hastalığı, Alzheimer, epilepsi ve diğerleri nörolojik bozuklukların tedavisinde Aynı zamanda değerli bir araç da olabilir. Beyin sinyallerinin daha iyi anlaşılması, bu hastalıkların tedavisinde yeni yollar sunabilir.
Beyin çipleri aynı zamanda depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarını tedavi etmek için de kullanılabiliyor. Beynin belirli bölgelerine müdahale ederek bu rahatsızlıklara neden olmak kimyasal dengesizliklerin düzeltilmesiBu cihaz sayesinde bu mümkün.
Neuralink’in gelecekte tam olarak ne gibi faydalar sağlayacağı konusunda bazı cevaplanmamış sorular olsa da Beyin tümörlerinde nüks ve metastazTespit süresini kısaltabileceği ve hastaların yaşam beklentisini artırabileceği öngörülüyor.
Neuralink ile ilgili endişeler de var.
Elon Musk, deneyin başarılı olduğunu ve erken test sonuçlarının umut verici olduğunu söylese de bazı endişeler de var. Çipin implante edilmesi için beyin cerrahisi robotlarına ihtiyaç duyulması da endişe edilmesi gereken konuların başında geliyor. Çünkü bu cihazlar hakkında güvenlik ve eğitim kaygıları orada. Bu nedenle verilerin azlığı daha fazla çalışma ve araştırmayı gerektirmektedir.
Heyecan ve endişe arasında büyük bir gelgit yaratan teknolojinin, fikirlerimizi ve zihinsel durumumuzu doğrudan etkileyecek verileri toplaması da soru işareti bırakıyor. Sonuçta bu durum gizlilik ihlali ve bilgi güvenliğiönemli riskler oluşturabilir.
Beyin çipleri insan zihninin temel yapısına da müdahale edebildiğinden, insanların niyetlerine ve karar alma süreçlerine dışarıdan müdahale olasılığını yaratıyor. Örneğin bu teknolojinin reklam veya siyasi propaganda gibi amaçlarla kötüye kullanılması, bireylerin özgür iradesine önemli müdahalelerde bulunabilir. Ayrıca çip, insan doğasını ve kimliğini yeniden tanımlama potansiyeline sahip olduğundan derin etik ve ahlaki soruları gündeme getiriyor.
Daha az araştırma olduğunda, daha fazla endişe olur.
enfeksiyon riski,Beyin dokusunun zarar görmesi, nörolojik fonksiyonlarda bozulma ya da istenmeyen psikolojik etkiler de Neuralink’in olası dezavantajları arasındadır.
Diğer bir durum ise Sosyal eşitsizlik. Teknolojinin çok değerli olması belli bir sosyoekonomik gruba erişim anlamına geliyor. Bu durum, güçlü ile yoksul arasındaki uçurumun sanki hiç var olmamış gibi daha da derinleşmesine neden olabilir. Bu teknolojiye erişimi olan bireyler, erişimi olmayanlara göre zihinsel ve fiziksel yetenekler açısından avantajlı olabilir.
Neuralink aslında ilk değil.
Elon Musk’un yaptığı bir şey söz konusu olduğunda onun kısa sürede birinci olabileceği düşünülüyor ancak durum öyle değil. Utah merkezli 2004 yılında Blackrock Neurotech İlk beyin implantını yaptı. Ayrıca Precision Neuroscience ve Paradromics gibi birçok firma bu tür sistemler oluşturmuştur.
Bu gelişen teknoloji Bill Gates ve Jeff Bezos da destekliyor. Destekledikleri Synchron teknolojisi de bir süredir test ediliyor. Şimdilik dört hastada beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisi bulunuyor.
Konuyla ilgili diğer içeriğimiz: